† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)
† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

ⲬⲢⲒⲤⲦⲞⲤ ⲀⲚⲈⲤⲦⲎ ! ⲀⲖⲎⲐⲰⲤ ⲀⲚⲈⲤⲦⲎ !

ⲬⲢⲒⲤⲦⲞⲤ ⲀⲚⲈⲤⲦⲎ !  ⲀⲖⲎⲐⲰⲤ ⲀⲚⲈⲤⲦⲎ !
✞ Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος ✞

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

"Δεν είναι ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ που θα μας καταστρέψει" - Eπιστολές του Γέροντα Ιωάννη της Μονής των Σπηλαίων (Γ΄ Αποσπάσματα)

 

Αγαπητή εν Κυρίω Λ.

Πράγματι, θα σας πω ότι πρέπει να εμμένουμε στην ευλογία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, διότι στην Εκκλησία υπάρχει νους συνοδικός. Όμως, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα προς το παρόν να μην πάρει τις κάρτες, τότε μην τις πάρετε.

Αλλά δεν ξέρω πώς θα έχει ήσυχη την καρδιά του εκείνο το μέλος μιας οικογένειας που, μόνος αυτός, θα είναι «δίκαιος» (δεν θα έχει πάρει την κάρτα), αλλά συνάμα τρώει το ψωμί, που έχει πάρει με αυτή την κάρτα ένα άλλο αγαπημένο μέλος της οικογένειας (το οποίο και παραδίδεται στην απώλεια).

Όμως πιστεύω ότι δεν θα δοκιμάσει ο Κύριος τους αγαπώντας Αυτόν και τους πιστούς σε Αυτόν υπεράνω του μέτρου των δυνάμεών τους.

Τη σφραγίδα θα μπορέσουν να τη βάλουν μόνο σε αυτόν, που αμετανόητα ζούσε μέσα στην αμαρτία και που έχει αποκοπεί με τη ζωή του από τον Κύριο. Πριν τη σφραγίδα του Αντιχρίστου θα έχει σφραγιστεί ο νους με την αμαρτία.

 

***


Αγαπητέ εν Κυρίω Β.!

Προς απάντηση της επιστολής σας, θα σας ρωτήσω: «Σε τι είναι χειρότερο ή καλύτερο το έγγραφο που λάβατε, από το διαβατήριο που έχουμε όλοι μας μέχρι τώρα;». Μηχανική απάρνηση του Θεού, χωρίς διακρίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει. Μόνο η προσωπική μας στάση προς τον Θεό μπορεί να μας σώσει ή να μας καταστρέψει. Όμως εσάς κανείς δεν σας ρώτησε για την πίστη σας.

Ο Θεός να σας δώσει σοφία.

 

***


Αγαπητέ π. Σ.!

Στην εκστρατεία που προτείνετε, δεν θα συμμετάσχω. Μου το απαγορεύει το ίδιο το πνεύμα αυτής της δράσης: είναι από κείνες που έχουν πολύ εγωισμό, θόρυβο και ελπίδα στον άνθρωπο, όχι στον Θεό, και συνοδεύονται επίσης με φιλόψογη στάση προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας, πράγμα που ξεχειλίζει στις εκφράσεις σας.

Η επιστολή που τόσο δεν σας άρεσε, δεν είναι παραχάραξη γραμμένη από μένα προς ιδιώτη, έλαβε ευρύτερη δημοσιότητα ανεξάρτητα από μένα, κατά το θέλημα του Θεού, πράγμα που σημαίνει ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

Συγχωρήστε με μεγαλόψυχα, οι μέθοδοι που προτείνετε δεν μου ταιριάζουν στο πνεύμα.

 

***

Το κρατικό πρόβλημα για τους ατομικούς αριθμούς των φορολογουμένων, τάραξε τον πνευματικό κόσμο και συνέβαλε σ' αυτό κι ο εχθρός του Θεού, με τις ψευδείς φήμες περί εισαγωγής των τριών εξαριών στο ΑΦΜ. Όμως όλη αυτή η ταραχή μας ελέγχει, διότι αποκάλυψε ότι απουσιάζει από τους χριστιανούς η πίστη στον Θεό και η εμπιστοσύνη στη Μητέρα Εκκλησία...

Όμως ο εχθρός επιδίωκε αυτόν ακριβώς τον στόχο και κανέναν άλλο, αγαπητοί μου, εισάγοντας τον αριθμό «666» στον ραβδωτό κώδικα. Αλλά με τι ευκολία και πόσο ανώδυνα αφαιρέθηκε αυτός ο μοιραίος αριθμός, αφού είχε κάνει πια το έργο του! Τον αριθμό τον αφαίρεσαν, την αίτηση για τη λήψη των αριθμών την εξαίρεσαν, αλλά η ταραχή και το σχίσμα μέσα στην Εκκλησία συνεχίζουν να βαθαίνουν.

Οι συζητήσεις για τη σφραγίδα του Αντιχρίστου, για την έλλειψη χάρης της Εκκλησίας μας, για το κοντινό τέλος του κόσμου εξάπτουν τα μυαλά. Οι σχισματικές διαθέσεις και οι λόγοι κατά της Ιεραρχίας της Εκκλησίας ηχούν πια και από τους άμβωνες των εκκλησιών.

 

***


Τώρα μιλάνε μόνο για τον αριθμό 666, ως σφραγίδα του Αντιχρίστου. Μήπως όμως έχει ήδη λάβει εξουσία στον κόσμο; Έχουν μήπως σβήσει τα κρατικά σύνορα και χαϊδεύουν την ακοή μας με νανουρίσματα για ειρήνη και ασφάλεια;... Μήπως ο Αντίχριστος βασιλεύει, αναγνωρισμένος από όλους ως παγκόσμιος κυβερνήτης, διεκδικώντας έτσι δικαιωματικά τη σφραγίδα του;

 

***


Η Εκκλησία μας έχει ήδη τον δικό της ΑΦΜ, λένε, και δεν πρέπει πια να πηγαίνετε σ' αυτή. Κι έτσι, η γιαγιά, που σε όλη της τη ζωή, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, διαφύλαξε την πίστη στον Χριστό και την Εκκλησία, βρίσκεται τώρα, στα στερνά της, να εκπίπτει από τη σωτήρια κιβωτό της Εκκλησίας.

Ποιος θα δώσει λόγο ενώπιον του Θεού για τον σκανδαλισμό αυτών των ελαχίστων, που σκόνταψαν από αφέλεια στο... ΑΦΜ, δηλαδή σε κάτι άσχετο προς την πνευματική ζωή;

Ορίστε, δείτε πώς ελέγχεται τώρα η πίστη μας, η λογική της, η πνευματικότητά της!

 

***

Τα τέκνα της Εκκλησίας θα έπρεπε να είναι πιο φιλύποπτα, βλέποντας τους “μαχητές της ελευθερίας'' να χρησιμοποιούν (λαχταρώντας να πετύχουν τον στόχο τους) τη συκοφαντία, τη μέθοδο του πατέρα του ψεύδους, του διαβόλου.

Από την έναρξη αυτής της ταραχής είχα γράψει πολλές προσωπικές επιστολές σχετικά με τον ΑΦΜ.

Να που μία από αυτές, δημοσιοποιήθηκε στο ευρύ κοινό, με το θέλημα του Θεού, από τη μονή Σρετένσκι, μέσω ίντερνετ. Όμως χαρακτήρισαν την επιστολή εκείνη προϊόν πλαστογράφησης. Υπογράφω λοιπόν και σήμερα, ξανά και ξανά, αυτή την επιστολή. Σ' αυτήν ακριβώς ακούγεται η άποψή μου για όλα τα τεκταινό μενα, και όχι σε εκείνη που δημοσίευσαν ανωνύμως άγνωστοι συκοφάντες, στην εφημερίδα «Ρωσικός κήρυξ» (Νο 46-48, έτος 2000), χώνοντας μέσα σε αυτή τη δική τους γνώμη με το δικό μου όνομα.

Τώρα μάλιστα, που ανακατεύουν και το όνομά μου στη συκοφαντία τους, είμαι υποχρεωμένος να πω σε όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή την ψύχωση: Να φοβάστε τη διαίρεση και το σκάνδαλο μέσα στην Εκκλησία! Να φοβάστε μην εκπέσετε από τη Μητέρα Εκκλησία – αυτή και μόνο συγκρατεί σήμερα τη λάβα του αντιχριστιανικού ξεσπάσματος στον κόσμο! Να φοβάστε να κρίνετε την εκκλησιαστική Ιεραρχία, διότι αυτό είναι απώλεια και χωρίς τη σφραγίδα του Αντιχρίστου. Να φοβάστε την αμαρτία!

Εμείς θα φύγουμε από τη ζωή, πολύ πριν εμφανιστεί αυτός ο τρόμος που έχει κυριεύσει τώρα τους πάντες. Όμως, αν εκπέσουμε από την Εκκλησία, κληρονομούμε ακριβώς αυτό που τόσο φοβόμαστε.

Ας αποτυπώσουμε στις πλάκες της καρδιάς και του νου μας τη βάση της ένωσής μας με τον Θεό: Υιέ μου, δος μου στην καρδίαν. Την ψυχή και την καρδιά, που είναι πιστές στον Θεό, ο Κύριος δεν θα τις παραδώσει να τις ποδοπατήσει ο εχθρός!

Το να εξαπατηθεί ο άνθρωπος από έναν άλλο άνθρωπο, ή από τον εχθρό (με την αιωνόβια πείρα του στο ψέμα), είναι εύκολο, δεν είναι τίποτα. Με τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας είναι δυνατό μυστικά και φανερά να σφραγίσουν όλους τους λαούς με «αριθμούς» και με «τσιπ» και με «σφραγίδες». Όμως δεν μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη ψυχή, εαν δεν υπάρξει συνειδητή απάρνηση του Χριστού και συνειδητή επίσης συνειδητή προσκύνηση του εχθρού του Θεού.

 

***

Αυτές τις πνευματοφόρες και φωτοφόρες ημέρες, η σκοτεινή σκιά της πνευματικής ταραχής συγχύζει τον νου και την καρδιά των πιστών και τους στερεί όχι μόνο τη χαρά της παγκοσμίου και αιωνίου πανηγύρεως, αλλά και την ίδια την πίστη και την αγαθή ελπίδα.

Αγαπητοί μου, ποιος παραδίδει σήμερα αδιάντροπα τη διακυβέρνηση του κόσμου στις σκοτεινές δυνάμεις; Ποιος πάλι, όπως και την εποχή του Σωτήρα, πλησιάζει με την πονηρή ερώτηση: «Τί σοι δοκεῖ; ἔξεστιν δοῦναι κήνσον Καίσαρι ἤ οὔ; (Ματθ. 22,17, Μαρκ. 12,14, Λουκ. 20,22). Στη σύγχρονη γλώσσα αυτό ακούγεται έτσι: «Να δεχτούμε το νέο σύστημα φορολόγησης ή όχι;».

Η απάντηση είναι παράδοξη. Οι ίδιοι οι ορθόδοξοι πιστοί, ιερείς και λαϊκοί, ξεχνώντας την πρόνοια του Θεού, τον ίδιο τον Θεό, παραδίδουν την εξουσία του κόσμου στις σκοτεινές δυνάμεις.

Όπως τότε οι ερωτώντες τον Σωτήρα δεν ικανοποιήθηκαν με την απάντησή Του και απομακρύνθηκαν άχρι καιρού, για να εφεύρουν νέο τέχνασμα εναντίον Του, έτσι και τώρα η απάντηση του συνοδικού νου της Εκκλησίας και τα ληφθέντα από την Εκκλησία μέτρα για τον διαφωτισμό της περίστασης, δεν έγιναν δεκτά και η ταραχή κι η σύγχυση συνεχίζει να φορτίζει την κατάσταση.

(συνεχίζεται)

Πηγή

Δείτε σχετικά: